Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na karmel solony. Jest to pyszny słodki sos domowy, składający się tylko z 4 składników. Szybko przyrządzany w 15 minut. Może posłużyć jako polewa do tortów, ciast, babeczek, lodów, owoców, oraz jako składnik sosów, kremów, mas, itd.
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 3507
Kurczak faszerowany brokułem i serem to pyszne i efektowne danie, które łączy...
Odsłon: 895
Szaszłyki z kurczaka w boczku – pyszne i soczyste danie na każdą okazję Szuka...
Odsłon: 2592
Pomidory to prawdziwy skarb lata, pełne smaku i aromatu, który możemy zachowa...
Odsłon: 797
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 220
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 3507
Kurczak faszerowany brokułem i serem to pyszne i efektowne danie, które łączy...
Odsłon: 895
Szaszłyki z kurczaka w boczku – pyszne i soczyste danie na każdą okazję Szuka...
Odsłon: 2592
Pomidory to prawdziwy skarb lata, pełne smaku i aromatu, który możemy zachowa...
Odsłon: 797
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 220
Składniki
Rondelek rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy do niego równomiernie 1/4 szklanki cukru. Powoli rozpuszczamy cukier na średnim lub małym ogniu. (Pierwszy etap roztapiania cukru może byc trochę długi. Ale trzeba być cierpliwym). Gdy cukier zacznie się topić przy brzegach, można delikatnie obracać rondelkiem, aby poruszyć trochę cukier i zachęcić go do topnienia. Jak cukier w większości się roztopi dodajemy następne 1/4 ilości cukru i dalej topimy na małym ogniu ciągle ruszając rondelkiem. Na tym etapie cukier powinien coraz szybciej się topić i aby go nie przypalić zmniejszamy ogień do najmniejszego i obracamy ciągle, lub mieszamy drewnianą łyżką. Powtarzamy czynność z pozostałym cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia.
Ściągamy rondel z kuchenki i wlewamy do niego cienkim strumieniem gorącą śmietankę kremówkę. Mieszamy energicznie uważając, bo będzie gwałtownie bulgotać. (Uwaga: gdy dodamy zimną kremówkę, wtedy masa nam się zbryluje i trzeba będzie ponownie wstawić na ogień w celu podgrzania masy ) Po wlaniu kremówki dodajemy masło (temp. pokojowa) i sól. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przelewamy do słoiczka i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Uwagi: Podajemy na ciepło lub zimno. Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięty do 2 tygodni. Karmel wyciągnięty z lodówki ma konsystencję mocno gęstą, lecz podczas podgrzania zmienia na rzadszą.