Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuje Wam pyszna babkę makową, klasyczne ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem i bakaliami. Babka jest bardzo łatwa do zrobienia i niezwykle smaczna. Idealna na Święta lub do kawy na każdą inna okazje.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski i wsypać do niej drożdże oraz cukier. Do miski następnie dodać jajko, żółtka i sól, lekko wymieszać. Na koniec wlać letnie mleko z masłem. Całość dobrze wyrobić za pomocą miksera lub ręcznie. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie zrobić mase makową: Jeśli jest taka potrzeba mak namoczyć przez kilka godzin, mój mak nie wymagał namaczania. Mak gotować wraz z mlekiem przez około 10 minut. Kiedy mak ładnie napęcznieje, zdjąć go z grzania i odcedzić z mleka. Odsączony mak zmielić za pomoca maszynki do mięsa lub blendera. Na patelni rozpuścić masło i do rozpuszczonego dodać mak, cukier oraz miód. Całość podsmażyć przez kilka minut. Na koniec dodać namoczone rodzynki i zmielone orzechy, dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i cienko rozwałkować i wyłożyć na nim warstwę masy makowej. Następnie zwinąć w rulon, zlepić brzegi i przełożyć do głębokiej keksówki posmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto najlepiej ułożyć łączeniem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 40 minut. Funkcja piekarnika góra – dół. Gotowe ciasto wystudzić na kratce i polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!