Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, puszysta bułka, z kakao lub kawą tworzą idealny duet śniadaniowy
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 898
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 221
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 13607
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 898
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 221
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 13607
Składniki
Zrobić rozczyn – drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać trochę letniego mleka i około 15-20 dag mąki. Starannie wymieszać i dostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę. Margarynę roztopić. Mąkę przesiać do miski. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość, wlać go do mąki. Dodać sól, żółtka, resztę mleka, na końcu tłuszcz. Wyrabiać ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię, odstaje od ręki i miski, dodać łyżeczkę cukru waniliowego oraz startą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na trzy części, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Ciasto włożyć do form (keksówek) wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić by wyrosły. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50min. Ciasto powinno być przyrumienione, odstawać od brzegów formy, a drewniana szpilka po wyjęciu z niego powinna być sucha – wtedy ciasto jest upieczone. Po wyciągnięciu z piekarnika drożdżówkę smarujemy masłem.
Ciasto do wyrośnięcia odstawiamy w delikatnie wysmarowanej tłuszczem misce, przykrywamy lekko wilgotną ściereczką, aby w trakcie rośnięcia za dużo nie wyschło. Z ciasta można również formować małe okrągłe bułeczki lub rogaliki nadziane masą makową.