Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowane ciasto idealnie sprawdzi się na Wigilijnym stole. Pięknie się prezentuję, a zapach unosi się na cały dom.
To proste i szybkie do przygotowania ciasteczka, które zasmakują każdemu.
Odsłon: 77
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 178
To proste i szybkie do przygotowania ciasteczka, które zasmakują każdemu.
Odsłon: 77
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 178
Składniki
Do misy miksera wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Wbijamy również jajka i wlewamy rozpuszczone masło oraz miód. Całość zagniatamy mikserem z hakiem do połączenia się składników. Możemy również zagnieść ciasto ręcznie. Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką. Robimy równy rulon i dzielimy na 3 równe części. Każdą część wałkujemy na równe okręgi około 24 cm. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na to układamy pierwszy okrąg i smarujemy połową masy makowej. Następnie układamy następny okrąg na to pozostała masa makowa i ostatni rozwałkowany okrąg. Na środek gwiazdy przyłóż szklankę i delikatnie ją odbij. Następnie ciasto podziel na ćwiartki od brzegu szklanki, następnie każdą z ćwiartek na 4 paski. Powinno wyjść 16 pasków. Złap jedną i drugą ręką po pasku obok siebie i skręć dwukrotnie. Końce lekko zlep. Tak zrób ze wszystkimi paskami. Przygotowaną gwiazdę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na 15 minut aby podrosło. Ciasto pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół, na złoty ładny kolor. Upieczoną gwiazdę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego