Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6037
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6037
Składniki
Masło roztop i odstaw. W miseczce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami mąki, łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej z solą.
Jajka umyj, rozbij – żółtka utrzyj z resztą cukru, białka ubij na sztywną pianę. Do mąki dodawaj po kolei żółtka, białka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrób na gładkie ciasto. Wlej masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto wchłonie masło. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Twaróg utrzyj z masłem, cukrem i mąką. Ciasto jeszcze raz zagnieć. Odkrój 2/3 i rozwałkuj na koło. Przełóż do tortownicy z pergaminem, rozłóż ser i umyte porzeczki. Resztę ciasta cienko rozwałkuj i poodcinaj paseczki.
Ułóż je na wierzchu ciasta i posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz w 170oC przez ok. 50-60 minut. Po ostygnięciu posyp pudrem.Źródło: Naj