Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszności, których nie trzeba zachwalać
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1526
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4725
Polecam.
Odsłon: 101
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7257
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1526
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4725
Polecam.
Odsłon: 101
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7257
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłym (lecz nie gorącym mleku) z 1 łyżką cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Na wierzch wysypujemy wymieszane orzechy z cukrem i i cynamonem. Zwijamy całość w roladę i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo zawinęłam roladę w kształt rogala.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą. Smacznego!