Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszności, których nie trzeba zachwalać
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 209
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1186
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1234
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13352
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 209
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1186
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1234
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13352
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłym (lecz nie gorącym mleku) z 1 łyżką cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Na wierzch wysypujemy wymieszane orzechy z cukrem i i cynamonem. Zwijamy całość w roladę i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo zawinęłam roladę w kształt rogala.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą. Smacznego!