Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z dodatkiem orzechów. Dekorowana drożdżowym warkoczem i jabłkowymi różyczkami. Ciasto pieczone bez tortownicy czy blachy.
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 23
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 468
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 1494
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 152
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 23
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 468
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 1494
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 152
Składniki
Nadzienie. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w małe cząstki. Jabłka wymieszać z cukrem i prażyć na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek, przestudzić. Ostudzone wymieszać z orzechami. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ). Blachę z piekarnika lub większą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy ok. 2/3 ciasta i bezpośrednio na blaszce formujemy lub wałkujemy 24-25 cm okrąg . Grubość max 1,5 -2 cm. Środek ciasta lekko ugniatamy na boki tworząc miejsce na nadzienie. Ciasto wypełniamy farszem, boki zostawiamy puste. Przykrywamy ciasto do wyrośnięcia. Z reszty ciasta robimy 3 różyczki z jabłkami i warkocz okalający ciasto.
Ciasto pieczemy w 180 C około 20-30 minut. Upieczone ciasto możemy posmarować powidłami. Uwagi. Prawdopodobnie zostanie Wam trochę uprażonych jabłek. Przechowujemy je w słoiku i używamy do naleśników lub kanapek.