Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe babeczki śliwkowe"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 50
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 196
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 139
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 50
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 196
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 139
Składniki
Przesiej mąkę do miski. Dodaj rozczyn ze świeżych drożdży (kilka łyżek mleka wymieszaj z drożdżami, łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami mąki). Wlej mleko, dodaj 2 żółtka, cukier i wymieszaj dokładnie. W rondelku rozpuść masło, wlej do ciasta. Wyrób je ręką. Odstaw.
Usmaż na maśle śliwki bez pestek z cukrem. Formy na babeczki wyłóż papilotkami. Do każdej włóż ciasto, dodaj śliwki i zakryj ciastem. Wierzch posmaruj jajkiem z mlekiem i połóż plasterki śliwek i kilka płatków migdałowych. Piecz 30 minut w 180°C.
Czas: około 35 minut.Źródło: Dobry Tydzień