Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne. Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie. Ciasto na babeczki nie jest przesłodzone, dlatego cukrem trzcinowym po wierzchu zostały dosłodzone. Do świątecznego koszyka będą idealne, a do pracy, szkoły genialne.
foremki na babeczki, mikser, rondelek
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 64
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 576
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 64
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 576
Składniki
Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka i 300 g mąki. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min. Do ciasta dodajemy rodzynki wcześniej obtoczone w mące, mieszamy. Dosypujemy pozostałą cześć mąki (150 g) i dokładnie mieszamy robotem z końcówką haka lub za pomocą dużej drewnianej łyżki. Ma być gładkie i klejące.
Foremki na babeczki natłuszczamy, oprószamy mąką. Można użyć sylikonowych foremek, których nie trzeba smarować. Ciasto za pomocą dwóch łyżek nakładamy do 12 foremek i pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Wierzch (tuż przed pieczeniem) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Pieczemy na złoty kolor ok. 25 min, Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły.
Rada: jak zrobić domowy cukier waniliowy? Ok. 500 g cukru białego (może być zwykły lub drobniejszy) mieszamy z ziarenkami, z 2 lasek wanilii, przesypujemy do słoika. Puste laski wanilii przecinamy na 2 – 3 części i „zakopujemy” w cukrze. Słoik zakręcamy szczelnie. Cukier jest gotowy do użycia po 1 – 2 tygodniach. Jeśli chcecie przygotować babeczki, a nie macie domowego cukru, wystarczy dodać cukier biały i ziarenka wanilii.