Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-05-2020
Smaczne drożdżówki z rabarbarem i truskawkami. Posypane kruszonką. Idealne do zimnego mleka lub ciepłej herbaty.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4719
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 10865
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3113
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 813
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4719
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 10865
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3113
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 813
Składniki
Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy rabarbar i truskawki, wsypujemy cukier. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż postawały dżem lekko zgęstnieje. Studzimy.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy wykładamy po łyżeczce dżemu. Układamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)