Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne drozdzowe ciasteczka „Ślimaczki” z jabłkami, deser do jesiennej kawy. Bardzo łatwe do zrobienia i atrakcyjnie wyglądające. Pyszny deser dla całej rodziny.
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2404
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 65
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 316
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2404
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 65
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 316
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub za pomoca robota planetarnego, na elastyczne gładkie ciasto. Wyrobione ciasto ułożyć w kule i ułożyć na dnie miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w ósemki a następnie każda ósemkę przekroić jeszcze raz na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście wyłożyć w rzędach jabłka. Patrz film. Jabłka posypać cynamonem do smaku.
Następnie ciasto zwinąć tak jak roladę. Dobrze skleić ze soba brzegi. Roladę następnie przekroić na mniejsze części. Każdą z części wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Ciasteczka ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasteczka posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. przez około 20 – 30 minut. Upieczone ciasteczka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!