Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapraszam na pyszne drożdżowe ciasteczka z malinami, borówkami i czereśniami
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 42
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 561
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1365
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 303
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 42
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 561
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1365
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 303
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Mąkę przesiewamy, mleko lekko podgrzewamy. Do garnka wrzucamy pokruszone drożdże, sól, 2 łyżki cukru i zalewamy mlekiem - mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Gdy masa podwoi objętość, dodajemy utartą margarynę i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 0,5cm grubości. W razie potrzeby, podsypujemy mąką. Radełkiem wycinamy kwadraty i układamy na blasze. Pozwalamy im jeszcze trochę urosnąć. Z czereśni pozbywamy się pestek. Owoce układamy na kwadracikach, posypujemy cukrem, i smarujemy jajkiem. (Z reszty ciasta można zrobić ozdobne paseczki). Ciasteczka pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygną, posypujemy pudrem.