Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapraszam na pyszne drożdżowe ciasteczka z malinami, borówkami i czereśniami
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 488
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1994
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3981
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 488
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1994
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3981
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Mąkę przesiewamy, mleko lekko podgrzewamy. Do garnka wrzucamy pokruszone drożdże, sól, 2 łyżki cukru i zalewamy mlekiem - mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Gdy masa podwoi objętość, dodajemy utartą margarynę i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 0,5cm grubości. W razie potrzeby, podsypujemy mąką. Radełkiem wycinamy kwadraty i układamy na blasze. Pozwalamy im jeszcze trochę urosnąć. Z czereśni pozbywamy się pestek. Owoce układamy na kwadracikach, posypujemy cukrem, i smarujemy jajkiem. (Z reszty ciasta można zrobić ozdobne paseczki). Ciasteczka pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygną, posypujemy pudrem.