Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapraszam na pyszne drożdżowe ciasteczka z malinami, borówkami i czereśniami
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Mąkę przesiewamy, mleko lekko podgrzewamy. Do garnka wrzucamy pokruszone drożdże, sól, 2 łyżki cukru i zalewamy mlekiem - mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Gdy masa podwoi objętość, dodajemy utartą margarynę i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 0,5cm grubości. W razie potrzeby, podsypujemy mąką. Radełkiem wycinamy kwadraty i układamy na blasze. Pozwalamy im jeszcze trochę urosnąć. Z czereśni pozbywamy się pestek. Owoce układamy na kwadracikach, posypujemy cukrem, i smarujemy jajkiem. (Z reszty ciasta można zrobić ozdobne paseczki). Ciasteczka pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygną, posypujemy pudrem.