Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe ciasto z kruszonką"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 62
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2748
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 213
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 155
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 62
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2748
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 213
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 155
Składniki
W misce wymieszaj wszystkie na zaczyn, odstaw do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj wszystkie na ciasto i wyrabiaj, aż będzie miękkie i elastyczne. przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (około godziny).
Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, zalej ciepłym roztopionym masłem. Dobrze wymieszaj i rozcieraj między palcami.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż wyrośnięte ciasto. Na nim poukładaj połówki umytych i osuszonych wypestkowanych śliwek skórką do dołu. Posyp kruszonką, odstaw do wyrośnięcia na 1/2 godz.
Piecz ciasto w temperaturze 180°C do suchego patyczka – około 45 minut. Kruszonka powinna się lekko przyrumienić.
ok. 80 minut • Porcja ok. 200 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 16 porcji.Źródło: Kobieta i życie