Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka to idealna propozycja na każdy weekend ;) Znikają w mgnieniu oka, no bo kto nie skusi się na takie małe słodkości. Drożdżowe kocie oczka są bardzo kruche (to zasługa krupczatki) i najlepiej smakują przełożone masą u mnie z mascarpone z nutellą (no bo kto nie lubi nutelli). ;)
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8695
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7312
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5002
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327997
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8695
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7312
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5002
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327997
Składniki
Drożdże z łyżką cukru i śmietaną rozcieramy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 5 minut, żeby zaczęły pracować.
Do mąki dodajemy żółtko, pokrojoną margarynę/masło, cukier puder i drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kółeczka. W połowie z nich robimy mniejszą dziurkę na środku. Wszystkie ciasteczka układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor. Studzimy.
Mascarpone chwilę ucieramy z nutellą do uzyskania jednolitej masy.
Wystudzone ciasteczka smarujemy masą i sklejamy. Na koniec obsypujemy odrobiną cukru pudru. Smacznego ;)