Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i smaczne ciasteczka.
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 99
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 135
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38446
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 79
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 99
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 135
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38446
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 79
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z mąką, mlekiem, jajkiem i solą. Następnie dokładnie wyrobić ciasto ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x 60cm. Na połowie ciasta rozsmarować masło (musimy pamiętać aby masło podzielić na trzy części) i przykryć drugą połową.
Następnie rozwałkować na taki sam prostokąt, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Czynność tą powtórzyć 3 razy i koniecznie za każdym razem odstawiać na 15 minut.
Na koniec rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, kroić w paski i formować ślimaczki.
Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie na godzinę.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni, posmarować ślimaczki rozbełtanym jajkiem i piec około 20 minut. Upieczone ślimaczki ozdobić dowolnie lukrem lub posypać cukrem pudrem. Możemy je przechowywać w szczelnych workach foliowych na dłużej w zamrażarce. Z takiego rodzaju ciasta możemy piec rogaliki, strucle lub jabłeczniki.