Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i smaczne ciasteczka.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 792
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 792
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z mąką, mlekiem, jajkiem i solą. Następnie dokładnie wyrobić ciasto ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x 60cm. Na połowie ciasta rozsmarować masło (musimy pamiętać aby masło podzielić na trzy części) i przykryć drugą połową.
Następnie rozwałkować na taki sam prostokąt, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Czynność tą powtórzyć 3 razy i koniecznie za każdym razem odstawiać na 15 minut.
Na koniec rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, kroić w paski i formować ślimaczki.
Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie na godzinę.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni, posmarować ślimaczki rozbełtanym jajkiem i piec około 20 minut. Upieczone ślimaczki ozdobić dowolnie lukrem lub posypać cukrem pudrem. Możemy je przechowywać w szczelnych workach foliowych na dłużej w zamrażarce. Z takiego rodzaju ciasta możemy piec rogaliki, strucle lub jabłeczniki.