Smaczne, puszyste rogaliki z powidłami..
Drożdżowe rogaliki.
Składniki
- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego ( temp. pokojowa)
- 2 jajka
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- Powidła śliwkowe lub inne nadzienie ( co kto lubi)
Składniki
- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego ( temp. pokojowa)
- 2 jajka
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- Powidła śliwkowe lub inne nadzienie ( co kto lubi)

Etapy przygotowania
Drożdże, cukier i jogurt dokładnie łączymy.
Mąkę przesiać do miski dodać szczyptę soli, żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki.
Dodajemy rozrobione drożdże, pokrojone masło i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy (1 cm) w kształcie koła i dzielimy na 8 części.
Nakładamy powidła i zwijamy rogaliki. Pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem.
Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec 20-25 min. Smacznego życzę:)
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6219

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3652
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6219

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3652



Składniki
- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego ( temp. pokojowa)
- 2 jajka
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- Powidła śliwkowe lub inne nadzienie ( co kto lubi)
Drożdże, cukier i jogurt dokładnie łączymy.
Mąkę przesiać do miski dodać szczyptę soli, żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki.
Dodajemy rozrobione drożdże, pokrojone masło i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy (1 cm) w kształcie koła i dzielimy na 8 części.
Nakładamy powidła i zwijamy rogaliki. Pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem.
Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec 20-25 min. Smacznego życzę:)