Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne drożdżówki w kształcie serca z miodowo-cynamonowym wnętrzem i cukrową posypką.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 258
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 258
Składniki
Przygotowuję rozczyn – drożdże mieszam z 2 łyżkami letniego mleka i łyżeczką cukru, do uzyskania jednolitej cieczy.
Roztopione masło mieszam z maślanką. W dużej misce łączę mąkę z cukrem, skórką cytryny masło-maślanką i rozczynem. Zagniatam ciasto i wyrabiam na oprószonym mąką blacie przez około 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie. Przekładam je do miski i przykrywam ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam na podwojenie objętości.
Oprószam mąką blat. Ciasto staram się rozwałkować na prostokąt. Powierzchnię smaruję miodem. Posypuję cynamonem i gałką muszkatołową. Rozcinam na 8 pasków. Każdy pasek zawijam w spiralę, łamię na palcu w połowie /to będzie dół serca/ i sklejam końcówki u góry, starając się jednocześnie uformować górne sercowate półdupki. Takie serducho układam na blasze wyłożonej papierem – czynność powtarzam z każdym z pasków.
Każde serce smaruję jajem i mlekiem. Dwukrotnie. Odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie nastawiam piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
Jak serca się napuszą, posypuję brązowym cukrem. Piekę 15-20 minut. Do ładnego zarumienienia. Studzę.