Domowe drożdżówki z serem chodziły za mną bardzo długo, to dla mnie taki trochę powrót do lat dzieciństwa i wakacji spędzanych z dziadkami na wsi. Z każdych zakupów w mieście dziadek wracał z cieplutkimi jeszcze drożdżówkami z serem, polanych lukrem, oj jak one mi wtedy smakowały.
Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 150 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 40 g masła
- Masa serowa: 300 g sera białego tłustego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 150 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 40 g masła
- Masa serowa: 300 g sera białego tłustego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru

Etapy przygotowania
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Mleko podgrzać, ciepłe wlać do mąki. Wsypać drożdże instant bądź zrobić rozczyn ze świeżych. Na sam koniec dodać żółtka i miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę- wszystko razem wymieszać na gładką masę.
Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą ostrego nożna pokroić roladę w "plastry". Każdy z nich posmarować białkiem i pozostawić na blaszce do podwojenia objętości, każdą z drożdżówek posypać zmielonym cynamonem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, drożdżówki piec przez około 30 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 387

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 86

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 1451
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 387

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 86

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 1451



Składniki
- 300 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 150 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 40 g masła
- Masa serowa: 300 g sera białego tłustego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Mleko podgrzać, ciepłe wlać do mąki. Wsypać drożdże instant bądź zrobić rozczyn ze świeżych. Na sam koniec dodać żółtka i miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę- wszystko razem wymieszać na gładką masę.
Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą ostrego nożna pokroić roladę w "plastry". Każdy z nich posmarować białkiem i pozostawić na blaszce do podwojenia objętości, każdą z drożdżówek posypać zmielonym cynamonem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, drożdżówki piec przez około 30 minut.
Czy na pewno 25g drożdży instant ? Bo to nie tyle samo co świeżych. To ile powinno być i jakich drożdży ? Przepis bardzo mi się spodobał i chciałabym zrobić te ślimaczki.
Pyszne <3