Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe warkoczyki z jabłkami"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 240
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 321
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 109
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2179
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 240
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 321
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 109
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2179
Składniki
Do 50 dag mąki wsyp drożdże, cukier oraz sól, wymieszaj. Usyp kopczyk, zrób w nim wgłębienie, wbij w nie jajka, wlej roztopiony tłuszcz oraz mleko. Zagnieć gładkie i elastycznie ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę, wymieszaj z cukrem, bułką tartą i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Podziel na 6-8 równych części. Każdą część rozwałkuj na niewielki prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na środku każdego prostokąta rozłóż nadzienie jabłkowe. Oba boki natnij w paski i zakładaj je na przemian na nadzienie (niezbyt dokładnie, aby kawałki owoców były widoczne).
Wierzchy warkoczyków posmaruj rozmąconym jajkiem. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 minut do napuszenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie