Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podam wam dziś przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych, przepis mam od mojej drogiej koleżanki Honoratki. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a w znikaniu jeszcze szybsze. Nie wiem co o tym sądzicie ale moje potrawy ostatnio robią mi psikusy chleb na maślance pokazał like zaś dzisiejsze drożdżowe ma ładną uśmiechniętą minkę widoczną gołym okiem czyż nie ?
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 205
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 371
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 957
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 205
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 371
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 957
Składniki
Do miski dodać wszystkie składniki w takiej kolejności jak opisane i pozostawić bez mieszania na około 3 godziny ( można mniej ). Gdy już jest widoczna praca drożdży, całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę.
Zmiksowane ciasto przelać do blaszki 24 * 35 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzch wyłożyć owoce borówki ( może również być bez owoców ).
Gdy już mamy wyłożone owoce, przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości w kruszonkę.
Przygotowaną kruszonką posypać ciasto z owocami. Ciasto tak przygotowane postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec 30 - 35 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wystudzić. Upieczone ciasto środkiem się zapadło ale to wina owoców zakalca nie ma. Jeśli ktoś woli mniej przypieczone wystarczy z 15 minut przed końcem pieczenia ciasta nakryć je folią aluminiową.
Takie ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do kawy, gorącego kakao czy szklanki zimnego mleka. Ciasto wyszło fajne kruche a owoc borówki fajnie komponuje się z ciastem drożdżowym.