Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto na poprawę jesiennego nastroju :)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Drożdże należy rozkruszyć w misce, dodać kilka łyżek mleka, cukier i 3 łyżki przesianej mąki. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać całą przesianą przez sitko mąkę, resztę ciepłego mleka i sól. Wyrabiać ręcznie, podczas zagniatania powoli dodajemy oliwę. Ciasto powinno być miękkie i puszyste. Ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Stolnicę należy oprószyć mąką i przenieść ciasto na nią. Rozwałkować ciasto na prostokąt na grubość 5-6 mm. Masę czekoladową nakładamy od dłuższej części i zawijamy ciasto w rulon. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w uprzednio nagrzanym piekarniku 170* około 30 minut
Masa czekoladowa; 1/2 kostki masła 2 kopiate łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 kopiate łyżki ciemnego kakao Mleko, masło i cukier lekko podgrzewamy. Nie można dopuścić do gotowania. Gdy składniki rozpuszczą się dodajemy kakao. Mieszamy i możemy przez chwilkę doprowadzić do wrzenia. Ważną rzeczą jest aby końcówki ciasta mocno ze sobą ścisnąć. Zapobiega to, wylaniu masy czekoladowej, podczas pieczenia. W moim cieście, masa troszkę wydostała się na zewnątrz. Jednak ciasto i tak było wyśmienite. Smacznego.