Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe z rabarbarem to świetne ciasto na grilla, piknik czy inne imprezy plenerowe. Nie wymaga przechowywania w zimnie, a na ciepło smakuje nawet lepiej! Choć wymaga dość sporego czasu wyrastania, to warto w nim zasmakować.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 478
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 478
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. W dużej misce ubij żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj drożdże z cukrem i zalej mlekiem. Pozostaw do spienienia. Mieszaninę drożdży dodaj do masy jajecznej. Wsyp mąkę, skórkę z cytryny i wlej ostudzone już masło. Wymieszaj do połączenia składników za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego lub drewnianej łyżki. Ciasto przykryj ścierką i odstaw na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przenieś do miski i utrzyj je ze sobą do momentu otrzymania właściwej konsystencji kruszonki.
Przygotuj rabarbar. Łodygi umyj i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.
Upiecz ciasto. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto ubij dłonią i przenieś do formy. Ponownie przykryj i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie rozłóż na wierzchu równomiernie rabarbar i posyp kruszonką. Zostaw na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka i zezłocenia wierzchu ciasta. Drożdżowe z rabarbarem podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub po całkowitym ostygnięciu.