Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pachnące, lekkie i pulchne zupełnie jak w domu babci
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14036
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15907
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6422
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14036
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15907
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6422
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, jajka i letnie mleko. Zagniatamy pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do casu aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy. Keksówkę lubi inną formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wierzch ciasta. Składniki kruszonki zagniatamy. Posypujemy nią ciasto. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika. Pieczemy ok 35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.