Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pachnące, lekkie i pulchne zupełnie jak w domu babci
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8673
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7273
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4974
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327946
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8673
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7273
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4974
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327946
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, jajka i letnie mleko. Zagniatamy pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do casu aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy. Keksówkę lubi inną formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wierzch ciasta. Składniki kruszonki zagniatamy. Posypujemy nią ciasto. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika. Pieczemy ok 35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.