Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można chcieć czegoś więcej niż pyszne drożdżowe ciacho z owocami:) Powiem wam że ja mam słabość do takiego jeszcze ciepłego:) A wypieki z rabarbarem po prostu kocham.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1722
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1722
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Składniki
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże łyżkę mąki i cukru,mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wrzucam mąkę ,cukier,cukier waniliowy,szczyptę soli,dodaje mój zaczyn drożdżowy,jajka i mieszam, po chwili dodaje roztopione masła i całość mieszam do momentu połączenia składników następnie wyrabiam ciasto ok 5 min. Gotowe ciasto odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce.
W czasie kiedy ciasto mi wyrasta kroje rabarbar na centymetrowe kawałki. Robię kruszonkę,do miseczki wkładam pokrojone masło dodaje cukier i mąkę i zagniatam wszystko do momentu aż ładnie ciasto w dłoni zacznie mi się kruszyć. Blaszką o wymiarach 38/28 wysmarować masłem i oprószyć mąką,następnie wykładamy ciasto na blaszkę i zwilżoną dłonią rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki.Takie ciasto odstawiamy jeszcze na 15 min w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie nakładamy rabarbar i rozsypujemy porzeczki i borówki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy ciacho do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni pieczemy ok 40 minut w zależności od piekarnika. Przestudzone ciasto polewam lukrem który robię na bazie cukru pudru i mleka. 6 łyżek cukru mieszam z 3 łyżkami mleka i takim lukrem polewam ciacho. Smacznego.