Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można chcieć czegoś więcej niż pyszne drożdżowe ciacho z owocami:) Powiem wam że ja mam słabość do takiego jeszcze ciepłego:) A wypieki z rabarbarem po prostu kocham.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 72
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 835
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 72
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 835
Składniki
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże łyżkę mąki i cukru,mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wrzucam mąkę ,cukier,cukier waniliowy,szczyptę soli,dodaje mój zaczyn drożdżowy,jajka i mieszam, po chwili dodaje roztopione masła i całość mieszam do momentu połączenia składników następnie wyrabiam ciasto ok 5 min. Gotowe ciasto odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce.
W czasie kiedy ciasto mi wyrasta kroje rabarbar na centymetrowe kawałki. Robię kruszonkę,do miseczki wkładam pokrojone masło dodaje cukier i mąkę i zagniatam wszystko do momentu aż ładnie ciasto w dłoni zacznie mi się kruszyć. Blaszką o wymiarach 38/28 wysmarować masłem i oprószyć mąką,następnie wykładamy ciasto na blaszkę i zwilżoną dłonią rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki.Takie ciasto odstawiamy jeszcze na 15 min w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie nakładamy rabarbar i rozsypujemy porzeczki i borówki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy ciacho do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni pieczemy ok 40 minut w zależności od piekarnika. Przestudzone ciasto polewam lukrem który robię na bazie cukru pudru i mleka. 6 łyżek cukru mieszam z 3 łyżkami mleka i takim lukrem polewam ciacho. Smacznego.