Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantazyjne drożdżówki z pysznym miksem dżemu pomarańczowego z kandyzowanym imbirem. W sam raz na nadchodzące chłody.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 244
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 244
Składniki
Około 13 bułeczek. Ciasto. Do miski przesiać oba rodzaje mąki, w środek kruszyć drożdże, posypać 1 łyżeczką cukru, zalać kilkoma łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia drożdży. Jajko utrzeć z pozostałym cukrem i dodać do podrośniętych drożdży. Dolewamy mleko, olej i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne można dodać łyżkę mąki, jeśli zbyt twarde dolejmy łyżkę mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie. Imbir pokroić w drobną kostkę i wymieszać z dżemem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 X 34 cm. Dobrze jest zrobić większy prostokąt i dociąć do potrzebnego wymiaru. Następnie podzielić ciasto na 10 równych prostokątów 10 X 17 cm. brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Na każdym prostokącie rozsmarować łyżkę nadzienia, zostawiając brzegi do zlepienia. Uformować roladki. Roladki luźno ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Każdą z nich naciąć nożyczkami i każde nacięcie naprzemiennie przechylać na boki. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Pic w 180 C, około 20 minut.