Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukrem cytrynowym. Jako, że jutro Walentynki może skusicie się na ich przygotowanie, ponieważ mają śliczny kształt serduszek. Chociaż zachęcam do ich zrobienia w każdy dzień, nie tylko w walentynki
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 126
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1304
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4296
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 126
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1304
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4296
Składniki
Na początek do miski wkruszamy drożdże, dodajemy ok 2 łyżki cukru, ok 3 łyżki mąki i 250ml ciepłego (nie gorącego!!!) mleka
wszystko mieszamy i odkładamy do napuszenia
W tym czasie resztę cukru miksujemy z 3 jajkami
a masło lub margarynę rozpuszczamy i studzimy
do podrośniętych drożdży dodajemy jajka z cukrem, mąkę i zaczynamy wyrabianie ciasta, ja robiłam to robotem z hakiem. Ważne jest bardzo dobre wyrobienie ciasta, wtedy bułki będą lekkie i puszyste.
Podczas wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.
Jeśli ciasto bardzo się klei podczas wyrabiania podsypujemy lekko mąką, ale nie za dużo
Ciasto powinno odchodzić od ręki, lub miski
Odstawiamy je do podrośnięcia na ok 25 min w ciepłe miejsce, miskę okrywamy ściereczką
Składniki na nadzienie dajemy do miski i całość blendujemy blenderem na gładką masę.
Jeśli nie macie blendera musicie zmielić ser lub kupić już zmielony
Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na mniej więcej równe kawałki, ja miałam 9
Kawałek ciasta wałkujemy na dość cienki placuszek, smarujemy nadzieniem ***drożdżówki możecie zrobić z dowolnym nadzieniem np z dżemem, nutellą, marmoladą, budyniem itp
placuszek zwijamy w rulon, składamy na pół, nacinamy i wywijamy odsyłam do filmu gdzie pokazane jest jak formować bułeczki
bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem z mlekiem i odkładamy na 15 min do podrośnięcia
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min na złoty kolor
ostudzone polewamy lukrem, ja przełożyłam go sobie do woreczka strunowego i nacięłam róg
I nasze bułeczki gotowe
Bardzo polecam, ślicznie wyglądają, są przepyszne, idealne na każdą okazję