Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukrem cytrynowym. Jako, że jutro Walentynki może skusicie się na ich przygotowanie, ponieważ mają śliczny kształt serduszek. Chociaż zachęcam do ich zrobienia w każdy dzień, nie tylko w walentynki
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7218
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2682
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20192
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 580
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 798
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7218
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2682
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20192
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 580
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 798
Składniki
Na początek do miski wkruszamy drożdże, dodajemy ok 2 łyżki cukru, ok 3 łyżki mąki i 250ml ciepłego (nie gorącego!!!) mleka
wszystko mieszamy i odkładamy do napuszenia
W tym czasie resztę cukru miksujemy z 3 jajkami
a masło lub margarynę rozpuszczamy i studzimy
do podrośniętych drożdży dodajemy jajka z cukrem, mąkę i zaczynamy wyrabianie ciasta, ja robiłam to robotem z hakiem. Ważne jest bardzo dobre wyrobienie ciasta, wtedy bułki będą lekkie i puszyste.
Podczas wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.
Jeśli ciasto bardzo się klei podczas wyrabiania podsypujemy lekko mąką, ale nie za dużo
Ciasto powinno odchodzić od ręki, lub miski
Odstawiamy je do podrośnięcia na ok 25 min w ciepłe miejsce, miskę okrywamy ściereczką
Składniki na nadzienie dajemy do miski i całość blendujemy blenderem na gładką masę.
Jeśli nie macie blendera musicie zmielić ser lub kupić już zmielony
Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na mniej więcej równe kawałki, ja miałam 9
Kawałek ciasta wałkujemy na dość cienki placuszek, smarujemy nadzieniem ***drożdżówki możecie zrobić z dowolnym nadzieniem np z dżemem, nutellą, marmoladą, budyniem itp
placuszek zwijamy w rulon, składamy na pół, nacinamy i wywijamy odsyłam do filmu gdzie pokazane jest jak formować bułeczki
bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem z mlekiem i odkładamy na 15 min do podrośnięcia
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min na złoty kolor
ostudzone polewamy lukrem, ja przełożyłam go sobie do woreczka strunowego i nacięłam róg
I nasze bułeczki gotowe
Bardzo polecam, ślicznie wyglądają, są przepyszne, idealne na każdą okazję