Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe drożdżówki i szklanka ciepłego mleka, cóż może być lepszego, gdy siedzi się w domu...
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1239
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 177
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1239
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 177
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować. W tym czasie pozostałe mleko podgrzewamy z resztą cukru i masłem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże, jajka i wystudzone mleko z masłem. Dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 - 2 godziny). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 bądź 6 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kawałku ciasta dnem szklanki robimy wgłębienie, które wypełniamy borówkami. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. W międzyczasie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu polewamy białym lukrem.