Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • drożdżówki z budyniem i rabarbarem
  • Ciasta
  • Przepis na

drożdżówki z budyniem i rabarbarem

15.05.2016 Odsłon: 9369
5.0 (20 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Ewaaa
Ewaaa

Klasyczne połączenie ciasta drożdżowego, budyniu i kwaskowatego rabarbaru jest doskonałe !

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

ania_gutfut
ania_gutfut
Przetwory

Konfitura z czereśni

Przetwory Konfitura z czereśni

To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...

  • Owoce
  • Dżemy

Odsłon: 17396

> 60 min >60 min
17
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 7604

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1076

do 30 min 30 min
10
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z masą piankową

Ciasta Ciasto z masą piankową

Ciasto z masą piankową z białej czekolady i śmietanki to przysmak dla wszystk...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 7822

> 60 min >60 min
12
smaker
smaker
Przekąski

Smalczyk wiosenny

Przekąski Smalczyk wiosenny

Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...

  • Polska
  • Warzywa
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6234

do 30 min 30 min
5
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 580

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ania_gutfut
ania_gutfut
Przetwory

Konfitura z czereśni

Przetwory Konfitura z czereśni

To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...

  • Owoce
  • Dżemy

Odsłon: 17396

> 60 min >60 min
17
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 7604

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1076

do 30 min 30 min
10
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z masą piankową

Ciasta Ciasto z masą piankową

Ciasto z masą piankową z białej czekolady i śmietanki to przysmak dla wszystk...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 7822

> 60 min >60 min
12
smaker
smaker
Przekąski

Smalczyk wiosenny

Przekąski Smalczyk wiosenny

Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...

  • Polska
  • Warzywa
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6234

do 30 min 30 min
5
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 580

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Autor:
Ewaaa
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • ciasto drożdżowe:
  • 450 gramów mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
  • 1 jajo
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
  • 25 gramów drożdży
  • 3/4 szklanki mleka w temp. ciała
  • 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • budyń: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (łącznie 80 gramów proszku)
  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • dodatkowo: 4 średnio grube łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru do zasypania
  • 1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
  • ewentualnie gruby cukier do posypania ślimaczków
Sposób przygotowania:
1

Rabarbar obrać z błonek, pokroić na plasterki, zasypać cukrem, odstawić na około 30 minut do puszczenia soku, następnie odsączyć na sitku. Do cięcia rabarbaru posłużyłam się Robotem Kuchennym Aura Russell Hobbs. W mleku rozprowadzić drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (około 15 - 20 minut w zależności od temp otoczenia). Resztę mąki przesiać z resztą cukru, cukrem waniliowym, solą, wlać schłodzone, ale wciąż płynne masło, dodawać stopniowo podrośnięty rozczyn zagniatając elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei, można lekko podsypać mąką. Ciasto włożyć do omączonej miski, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 40 - 60 minut, do podwojenia objętości. W tym czasie zabieramy się za budyń. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, w trzeciej wymieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ostudzić tak by był wciąż ciepły, ale nie gorący (!). Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na podsypanym lekko mąką blacie. Potem rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm. Na wierzch równomiernie rozłożyć lekko przestudzony (ciepły, ale nie gorący) budyń. UWAGA: Budyń będzie się łatwiej rozprowadzał jeśli łyżkę będziemy maczać co chwilkę w gorącej wodzie. Posypać plasterkami rabarbaru. Następnie dość ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku.

2

Potem ostrym(!) nożem pokroić na 13 - 15 plasterków (chodzi o to, by nie dociskać ciasta podczas krojenia). Każdy z nich delikatnie przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując 5 - 6 cm odstępy, bułeczek nie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (zanim wykonamy wszystkie czynności zdąża się napuszyć tyle, ile im potrzeba). Każdą z bułeczek posmarować jajem wymieszanym z mlekiem (zwłaszcza dokładnie boki i miejsce sklejenia) i ewentualnie posypać grubym cukrem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec około 25 minut do zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu). P.S. Chwilkę po ostudzeniu drożdżówek masa budyniowa lekko opadnie nam do środka bułeczek, tak być musi, ale chyba nie umniejsza to walorów smakowych ani wizualnych :) Gotowe !

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki