Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe króluje o mnie w domu, w różnych wersjach. Oto jedna z nich - drożdżówki. Zasadniczo robię z serem, ale dodając do sera budyń, otrzymamy smaczny budynioser. Świetnie nadają się jako przekąska na piknik.
miska do wyrobienia ciasta, rondelek do rozpusczenia masła, rondelek do podgrzania mleka, miseczka lub kubek do rozmieszania drożdży, łyżeczka, łyżka do mieszania, mikser do ubicia jajek
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 825
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 825
Składniki
Podgrzej mleko, aby było letnie. Z tej ilości odlej kilka łyżek do miseczki i rozmieszaj w nim drożdże, dodając po łyżeczce cukru i mąki. Odstaw drożdże do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuść w rondelku masło i odstaw do wystudzenia. Do miski wbij całe jajka, dodaj szczyptę soli i cukier, ubij mikserem na puszystą masę (ja ubijam je tak jak na biszkopt, aż masa stanie się jasna). Do ubitych jajek dodaj wyrośnięte drożdże, mleko i wymieszaj. Dodaj osianą mąkę i wymieszaj składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt "luźne", dodaj jeszcze trochę mąki.
Wyrabiaj ciasto dłonią, aż zacznie odchodzić od dłoni i ścianek miski, wtedy dodawaj strużką rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto dalej, aż masło się wchłonie a ciasto stanie się błyszczące. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do objętości pełnej miski, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką, delikatnie zagnieć i podziel ciasto na dwie części.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce zmiksuj ser z żółtkami, cukrem, dodaj budyń, w osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę białka, dodaj do sera i delikatnie wymieszaj, dodaj skórkę lub rodzynki.
Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 5-6 mm. Na środek ciasta wzdłuż dłuższego boku rozsmaruj część nadzienia, zawiń do środka ciasto od góry, ponownie rozsmaruj część nadzienia i przykryj dolną częścią ciasta. Mamy trzy warstwy ciasta i dwie warstwy nadzienia.
Ciasto pokrój na dowolną ilość drożdżówek (zależy, jakie duże chcesz mieć). Każdą drożdżówkę skręć dwa razy. Drożdżówki odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Potem posmaruj drożdżówki rozbełtanym jajkiem. Drożdżówki piecz w piekarniku w temperaturze ok. 175-180 stopni przez 15-20 minut. Po upieczeniu przestudź drożdżówki. Nie zawsze się to udaje, ponieważ pachną obłędnie. Smacznego!