Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste drożdżówki z aromatycznym dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto przygotowałam według przepisu H. Szymanderskiej
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112877
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 168
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 390
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 417
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 744
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112877
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 168
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 390
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 417
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 744
Składniki
Drożdże i mąkę rozprowadzam w podgrzanym mleku i odstawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniu i pozostawiam do przestudzenia. W tym czasie ucieram jajka z cukrem i solą. Następnie dodaję wyrośnięty zaczyn oraz przesianą mąkę. Całość dokładnie wyrabiam.
Ciepłe, ale nie gorące masło wlewam do ciasta i znów dokładnie wyrabiam, do czasu, aż tłuszcz się wchłonie. Po wyrobieniu ciasto jeszcze trochę ubijam i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładam na wysypaną mąką stolnicę. Formuję z niego cienkie wałki, których wierzch smaruję dżemem porzeczkowym. Następnie paski ciasta zwijam w "ślimaczki", układam na blaszce i pozostawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdżówki wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę na złoty kolor (około 20 minut w temperaturze ok. 180-200 st.C).