Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane ciasto drożdżowe wypełnione jabłkami z cynamonem
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 126
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 126
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Składniki
Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki poza masłem wyrób na jednolite ciasto (ok. 10 min) Dodaj masło i ponownie wyrób do powstania gładkiego ciasta Ciasto włóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą Odstaw do podwojenia objętości (ok. 60-90 min)
Nadzienie: Jabłka dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dosyć cienkie plasterki Plasterki podziel na pół tworząc półplasterki Wymieszaj dokładnie z cynamonem i cukrem * Brzoskwinie wystarczy umyć, usunąć pestki i pokroić w plasterki
Drożdżówki: Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut Rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 2-3 mm Podziel na 10 prostokątów Wzdłuż krótszego boku każdego prostokąta układaj rząd plasterków jabłka lub brzoskwiń zostawiając ok. 0,5 cm od krawędzi Drugą część ciasta natnij tworząc pasy, pamiętaj żeby nie nacinać do końca zostawiając ok. 0,5 cm Następnie naciętą częścią ciasta przykryj jabłka/brzoskwinie sklejając dokładnie boki ciasta Gotowe drożdżówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do napuszenia na 30 min W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół) Piecz drożdżówki przez ok. 15-17 min Po ostudzeniu polej lukrem