Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe drożdżówki z jabłkami. Takie przygotowywała moja babcia Kazia. Ciasto drożdżowe wykonane według tego przepisu jest mega puszyste. W połączeniu z jabłkami i szczyptą cynamonu smakują rewelacyjnie. Gotowe drożdżówki można udekorować cukrem pudrem lub polać lukrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe podane ze szklanką mleka.
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 75
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 175
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 957
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 251
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5408
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 75
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 175
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 957
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 251
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5408
Składniki
Mleko podgrzewamy w rondelku lub kuchence mikrofalowej - powinno być lekko ciepłe, nie gorące.
Do średniej wielkości miski kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, wlewamy mleko. Składniki mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki. Ponownie mieszamy składniki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie powinien on podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Do osobnej miski przesiewamy pozostałą część mąki, wsypujemy cukier, dodajemy szczyptę soli. Wbijamy jajko.
Masło podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia (powinno być ciepłe, ale nie gorące).
Wyrośnięty zaczyn przelewamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami. Zaczynamy zagniatać ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy roztopione masło. Ciasto zagniatamy dłońmi przez około 20 nawet do 30 minut. Ciasto powinno odklejać się od miski i dłoni, ale jednocześnie powinno być luźne. Jeśli wyszło nam odrobinę za rzadkie, możemy podsypać je mąką. Jeśli za gęste, możemy dolać drobinę ciepłej wody lub mleka.
Wyrobione ciasto drożdżowe pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek dzielimy jeszcze raz na pół. Owoce przekładamy do miski. Dodajemy cynamon. Składniki mieszamy, tak aby cynamon ładnie pokrył każdą część jabłka.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagniatamy następnie dzielimy ciasto na pół. Połówki jeszcze raz na pół. Ciasto dzielimy do momentu uzyskania szesnastu kawałków takiej samej wielkości.
Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy.
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem.
Placuszki z ciasta drożdżowego smarujemy rozmąconym jajkiem (najlepiej przy użyciu pędzelka). Na środku każdej drożdżówki układamy kawałki jabłek.
Gotowe drożdżówki przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm. Blachę z drożdżówkami odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (grzałka góra -dół). Drożdżówki pieczemy przez około 20 minut do zarumienienia.
Upieczone drożdżówki z jabłkami wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!