Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje bułeczki raczej nie wygrają konkursu piękności, ale są pyszne :D
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13279
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 477
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9821
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13279
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 477
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9821
Składniki
Masło roztopiłem, drożdże wymieszałem z ciepłym mlekiem i cukrem. Gdy masło ostygło wymieszałem wszystkie składniki. Użyłem haków do ciasta drożdżowego i wyrabiałem przez około 10-15 minut na najmniejszych obrotach miksera. Zostawiłem do wyrośnięcia na godzinę.
Jabłka obrałem, pozbyłem się gniazd nasiennych i pokroiłem na cienkie paski. Pokrojone jabłka wymieszałem z cukrem i cynamonem. Kawałki ciasta rozwałkowałem na prostokąty grubości 5 mm. Na jednej połowie prostokąta kładłem plasterki jabłka (zostawiając 5 mm pustego brzegu), drugą połowę ponacinałem w paski. Paskami przykrywałem jabłka przyklejając je na pozostawionych brzegach.
Gotowe bułeczki układałem na blaszce i zostawiłem ponownie do wyrośnięcia. Piekłem około 20 minut w 180 stopniach. Przestudzone pokryłem lukrem. Lukier: 3 łyżki soku z cytryny (lub wody) 8 łyżek cukru pudru