Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje bułeczki raczej nie wygrają konkursu piękności, ale są pyszne :D
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 481
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 474
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 65
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 481
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 474
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 65
Składniki
Masło roztopiłem, drożdże wymieszałem z ciepłym mlekiem i cukrem. Gdy masło ostygło wymieszałem wszystkie składniki. Użyłem haków do ciasta drożdżowego i wyrabiałem przez około 10-15 minut na najmniejszych obrotach miksera. Zostawiłem do wyrośnięcia na godzinę.
Jabłka obrałem, pozbyłem się gniazd nasiennych i pokroiłem na cienkie paski. Pokrojone jabłka wymieszałem z cukrem i cynamonem. Kawałki ciasta rozwałkowałem na prostokąty grubości 5 mm. Na jednej połowie prostokąta kładłem plasterki jabłka (zostawiając 5 mm pustego brzegu), drugą połowę ponacinałem w paski. Paskami przykrywałem jabłka przyklejając je na pozostawionych brzegach.
Gotowe bułeczki układałem na blaszce i zostawiłem ponownie do wyrośnięcia. Piekłem około 20 minut w 180 stopniach. Przestudzone pokryłem lukrem. Lukier: 3 łyżki soku z cytryny (lub wody) 8 łyżek cukru pudru