Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z jabłek to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 168
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 104
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 168
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 104
Składniki
1. Drożdże kruszę, przekładam do miski, dodaję jedną łyżkę mąki i 200 g lekko podgrzanego mleka. Rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, sól cukier, wbijam dwa jajka, wlewam pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn z drożdży. 3. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
4. Po tym czasie ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt koła. Dzielę ostrym nożem na trójkąty. Każdy trójkąt nacinam po środku w trzech miejscach nie dochodząc do krawędzi.
5. Na brzegu każdego trójkąta układam obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Posypuję cukrem oraz cynamonem.
6. Wyższy koniec trójkąta zwijam tak aby przykryć jabłka. 7. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę 15 minut w rozgrzany piekarniku w 180 °C.
8. Gotowe. 9. Smacznego.