Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z jabłek to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 141
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 16
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 126
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 141
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 16
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 126
Składniki
1. Drożdże kruszę, przekładam do miski, dodaję jedną łyżkę mąki i 200 g lekko podgrzanego mleka. Rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, sól cukier, wbijam dwa jajka, wlewam pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn z drożdży. 3. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
4. Po tym czasie ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt koła. Dzielę ostrym nożem na trójkąty. Każdy trójkąt nacinam po środku w trzech miejscach nie dochodząc do krawędzi.
5. Na brzegu każdego trójkąta układam obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Posypuję cukrem oraz cynamonem.
6. Wyższy koniec trójkąta zwijam tak aby przykryć jabłka. 7. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę 15 minut w rozgrzany piekarniku w 180 °C.
8. Gotowe. 9. Smacznego.