Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste drożdżówki z makiem to idealny dodatek do kawy, herbaty czy ciepłego mleka :) Delikatne ciasto drożdżowe w połączeniu ze słodką masą makową to to, co uwielbiam. Do przygotowania tego wypieku polecam użyć gotowej masy makowej z puszki, dzięki temu zaoszczędzicie czas na gotowanie i mielenie maku. Z powodzeniem do takiej masy możecie dodać więcej swoich ulubionych bakalii. Będzie pysznie!
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4854
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4854
Składniki
Mąkę przesiać, dodać drożdże i sól. Jajko roztrzepać z cukrem i dodać do mąki. Wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto, stopniowo dolewając masła. Miskę z dobrze wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie porcje. Rozwałkować na dwa prostokąty o grubości około 0,5 cm.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać łyżką w masę makową. Ciasto wysmarować masą, aż do brzegów. Zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Każdy z rulonów podzielić na 6 porcji. W środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie za pomocą trzonka drewnianej łyżki.
Drożdżówki przełożyć na blaszkę, przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na lukier. Drożdżówki polać lukrem.