Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś polecam pyszne zakręcane drożdżówki z serem. Delikatne, mięciutkie ciasto drożdżowe wypełnione nadzieniem serowym i do tego pyszny lukier cytrynowy. Drożdżówki idealne, pyszne też na drugi dzień. Taka drożdżówka może zastąpić drugie śniadanie, bądź też podwieczorek, idealny pomysł na przekąskę do pracy lub szkoły. Do drożdżówek użyłam sera z wiaderka, ale jak najbardziej może być też zwykły twaróg, który wcześniej należy zmielić.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę z cukrem, drożdżami i solą
W garnku rozpuszczamy masło, a gdy się rozpuści dolewamy mleko, aby całość byłą lekko ciepła
Do miski dodajemy jajka i mieszamy z suchymi składnikami, a następnie dolewamy ciepłe mleko z masłem i wyrabiamy gładkie ciasto
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość )
Przygotowujemy nadzienie serowe: ser łączymy z cukrem i żółtkami i dokładnie mieszamy
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 50x 35 cm
Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę serową zostawiając tylko wolne brzegi, a następnie ciasto składamy wzdłuż dłuższego boku z obydwu stron do środka, Sklejamy miejsce łączenia i dwa końce i odwracamy delikatnie na drugą stronę, tak aby złączenie było od spodu
Powstałe ciasto dzielimy na 12 równych części. Ja najpierw zaznaczam sobie delikatnie nożem połowę ciasta, a potem każdą z tych połówek dzielę na 6 części
Pokrojone kawałki ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, bo drożdżówki sporo urosną. Na blaszce umieszczam jednorazowo 6 drożdżówek, więc piekę je na dwa razy. Drożdżówki można posmarować po wierzchu lekko roztrzepanym za pomocą widelca pozostałym białkiem
Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na ustawieniu góra - dół ok 25-30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Po tym czasie drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a w tym czasie do piekarnika wkładamy drugą porcję drożdżówek, jeśli mamy drugą blaszkę, jeśli nie musimy odczekać do lekkiego przestudzenia drożdżówek, bo gorące są zbyt miękkie i można je łatwo uszkodzić
W czasie, gdy pieką się drożdżówki przygotowujemy lukier: cukier puder ucieramy za pomocą łyżki z sokiem cytrynowym, aż lukier będzie całkiem gładki
Po wystudzeniu drożdżówki polewamy lukrem