Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie i puszyste drożdżówki z sezonowymi owocami, dopełnione serem i posypane kruszonką to must have lata! Dzięki użyciu suchych drożdży powstaną w kilka chwil! Z tej porcji przygotujesz 6 średnich drożdżówek. Wystarczy, że podwoisz skald jaki a będzie ich więcej! Ponad 200innych przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube oraz na Instagramie @smacznie_na_talerzu . Zapraszamy serdecznie!
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54680
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2908
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 604
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 604
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54680
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2908
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 604
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 604
Składniki
W misie miksera umieść przesianą mąkę, cukry, drożdże oraz szczyptę soli. Dobrze wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko i ciepłe, ale nie gorące mleko. Zagniataj ciasto z końcówką do ciast drożdżowych (jak) na najniższych obrotach. Pod koniec dodaj roztopione i wystudzone masło i wyrabiaj jeszcze około 3-4 minut. Posyp delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw misę z ciastem w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w miseczce i mieszaj dłonią aż zaczną powstawać grudki. Truskawki oczyść z szypułek, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze części. Rozgrzej piekarnik do 40°C.
Na podsypany blat mąką, wyłóż ciasto, chwilkę wyrabiaj. Następnie podziel na sześć równych części (każda powinna ważyć około 85 g). Zagnieć w kuleczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Małym kieliszkiem lub szklanką na środku każdej kulki zrób wgniecenie, nałożyć po łyżeczce sera, dodaj truskawki i posyp kruszonką. Włóż do piekarnika, podkręć temperaturę do 190°C i prócz ok 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Smacznego ????