Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowy bananowiec z wiśniami"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 75
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2793
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 75
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2793
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru oraz odrobiną mleka. Dodaj tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw go w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie masło stop, odstaw do wystudzenia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli i 5 łyżek cukru. Wbij 1 jajko. Dolej pozostałe ciepłe mleko. Dołóż wyrośnięty zaczyn drożdżowy. .Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania wlej stopione masło. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte cisto ponownie zagnieć. Przełóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na gruby placek. Blachę posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Spód i brzegi wylep plackiem drożdżowym. Banany obierz, skrop sokiem z cytryny i zmiksuj na gładko. Twaróg utrzyj z serkiem homogenizowanym oraz 25 dag cukru. Wbij pozostałe jajka. Dodaj proszek budyniowy i startą czekoladę.
Wymieszaj, rozsmaruj na cieście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 50 minut. Po wyjęciu studź 2 godziny.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki soku wiśniowego. Pozostały sok wraz z wiśniami zagotuj. Wyjmij wiśnie. Wlej rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Gotuj do zgęstnienia. Ponownie włóż wiśnie. Gotuj dalej przez minutę.
Gotowe ciasto polej sosem wiśniowym. Wierzch posyp zrumienionymi płatkami migdałowymi.
godzina i 30 minut. Studzenie 2 godziny. 1 porcja ok. 460 kcalŹródło: Tina