Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowy kołacz z winnym syropem Przygotowanie ok. 2 godziny i 30 minut 1 porcja 370 kcal Fot.: R"
Składniki
Masło stop, odstaw do wystudzenia. Drożdże wkrusz do kubeczka, rozetrzyj je z łyżką cukru. Dodaj 50 ml ciepłego mleka i tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji ciasta na naleśniki. Przykryj go, odstaw od wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę i cukier wsyp do dużej miseczki. Dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wbij jajka. Wlej pozostałe mleko. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie ciasto.
Pod koniec zagniatania dodaj kandyzowane owoce i stopione wcześniej masło. Wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut. Potem miseczkę przykryj lnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Przełóż do foremki. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, by ponownie wyrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 50 minut.
Ugotuj syrop z cukru i wina. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwaj wykałaczką. Nasącz przygotowanym syropem. Odstaw do wystudzenia. Nektar wiśniowy utrzyj z cukrem pudrem na gęsty, gładki lukier. Posmaruj nim grubo wierzch ciasta. Zanim polewa zastygnie, posyp ciasto posiekanymi migdałami oraz pistacjami.Źródło: Tina