Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowy kulebiak z pieczarkami"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 45
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 147
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 45
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 147
Składniki
Czas przygotowania: 105 minut (bez wyrastania ciasta). 1 sztuka: 175 kcal. Cena sztuki: 0,70 zł
Ciasto: masło stop. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj śmietanę, żółtka, mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Dolewając stopione masło, wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj miseczkę z ciastem ściereczką i odstaw na około godzinę.
W tym czasie zrób farsz. Kapustę opłucz, posiekaj, zalej małą ilością wody. Dodaj przyprawy i duś do miękkości. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz. Potnij na kawałeczki.
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dołóż pieczarki i smaż jeszcze kilka minut, aż odparuje z grzybów prawie cała woda. Wtedy patelnię zdejmij z ognia. Kapustę odcedź, wymieszaj z pieczarkami. Farsz przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Odstaw go do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na 2 placki na stolnicy oprószonej mąką. Na każdym placku rozłóż nadzienie. Zwiń. Mocno zlep końce. Kulebiaki ułóż na przykrytej pergaminem blasze, zachowując duży odstęp, bo ciasto mocno wyrośnie podczas pieczenia.
Kulebiaki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Wstaw kolejno do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz około 40 minut.Źródło: Tina