Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3999
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 193
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 501
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3999
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 193
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 501
Składniki
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy, przesianą mąkę, cukier puder, żółtka i szczyptę soli.
Ciasto lekko wyrabiamy i dodajemy roztopione letnie masło i otarta skórkę z limonki.
Całość dokładnie wyrabiamy, a gdy masa stanie się lśniąca i sprężysta, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośniete ciasto dokładnie mieszamy i wykładamy na posypany mąką blat i dzielimy na 3 części.
Jedną część ciasta rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużej brytfance i rozciągamy namoczonymi w wodzie palcami, a następnie na ciasto nakładamy połowie słoiczka powidła i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni.
Następnie nakładamy drugą warstwę ciasta.
I również namoczonymi w wodzie palcami naciągamy ciasto na całą powierzchnię i smarujemy drugą połową powidła.
Na wszystko nakładamy ostatnią część ciasta i naciągamy namoczonymi w wodzie palcami wyrównując powierzchnię. Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obficie posypujemy cukrem kryształem.
Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 120 minut.
Wyrośnięty przekładaniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 60-70 minut. Upieczone ciasto studzimy w foremce w której się piekło. Smacznego !!!
;-D