Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto lubi ciasto drożdżowe? A kto lubi ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, bo ja bardzo. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasto jest długo świeże i wilgotne. Przepis na ten pyszny warkocz z ciasta drożdżowego z dyni z dodatkiem cynamonowego cukru, jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych jesiennych przepisów i bardzo go Wam polecam.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 55
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 55
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
Zrobić rozczyn: W szklance wymieszać letnie mleko z pokruszonymi drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski wsypać połowę mąki, szczyptę soli i puree z dyni. Całość zacząć mieszać dodając powoli gotowy rozczyn. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodawać stopniowo pozostałą mąkę, a kiedy cała mąka zostanie zebrana w ciasto, dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Chwilę jeszcze zagniatać w misce, a następnie przenieść ciasto na stolnicę i wyrabiać na spójne i elastyczne ciasto.
Wyrobione dobrze ciasto, przełożyć do miski, której dno dobrze jest posmarować masłem lub olejem. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę i lekko zagnieść. Następnie rozwałkować na placek o grubości 0.5 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masło i posypać cukrem oraz cynamonem. Placek zwinąć w roladę, dobrze łącząc brzegi. Roladę następnie przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając od brzegu 2 cm. Patrz film.
Tak powstałe połówki przełożyć ze sobą w “warkocz”, tak jak pokazane jest to na filmie. Sklej końcówki i przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Moja foremka o wymiarach 13 cm x 9 cm. Foremki przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Przed upieczeniem ciasto posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C przez około 30 minut. Ciasto wystudzić na kratce. Smacznego!