Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto lubi ciasto drożdżowe? A kto lubi ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, bo ja bardzo. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasto jest długo świeże i wilgotne. Przepis na ten pyszny warkocz z ciasta drożdżowego z dyni z dodatkiem cynamonowego cukru, jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych jesiennych przepisów i bardzo go Wam polecam.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1186
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31222
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3640
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4604
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8124
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1186
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31222
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3640
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4604
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8124
Składniki
Zrobić rozczyn: W szklance wymieszać letnie mleko z pokruszonymi drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski wsypać połowę mąki, szczyptę soli i puree z dyni. Całość zacząć mieszać dodając powoli gotowy rozczyn. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodawać stopniowo pozostałą mąkę, a kiedy cała mąka zostanie zebrana w ciasto, dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Chwilę jeszcze zagniatać w misce, a następnie przenieść ciasto na stolnicę i wyrabiać na spójne i elastyczne ciasto.
Wyrobione dobrze ciasto, przełożyć do miski, której dno dobrze jest posmarować masłem lub olejem. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę i lekko zagnieść. Następnie rozwałkować na placek o grubości 0.5 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masło i posypać cukrem oraz cynamonem. Placek zwinąć w roladę, dobrze łącząc brzegi. Roladę następnie przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając od brzegu 2 cm. Patrz film.
Tak powstałe połówki przełożyć ze sobą w “warkocz”, tak jak pokazane jest to na filmie. Sklej końcówki i przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Moja foremka o wymiarach 13 cm x 9 cm. Foremki przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Przed upieczeniem ciasto posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C przez około 30 minut. Ciasto wystudzić na kratce. Smacznego!