Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w przygotowaniu, idealne na różne okazje.
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2441
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 152
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 213
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 374
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2441
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 152
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 213
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 374
Składniki
Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jajka ubij z cukrem aż powstanie kremowa masa. Dodaj olej, marchewkę, posiekane migdały oraz przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszaj.
Blachę o wymiarach 26x35 wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto, piec około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor. Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj serki mascarpone i pastę waniliową, na koniec dodaj 2-3 łyżeczki płatków migdałowych. Wymieszaj.
Masę podziel na pół, na dolny blat posmaruj połowę masy, przykryj drugim blatem ciasta, wierzch i boki posmaruj pozostałą masą i posyp pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na całą noc.