Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich smak będzie praktycznie niewyczuwalny, a wpłyną korzystnie na teksturę ciasta. Wilgotny makowiec nie będzie się kruszył i długo zachowa świeżość.
Forma 23x23 cm
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 748
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 748
Składniki
Wypłucz mak. Zalej gorącą wodą (tak, by przykryła mak w rondelku) i zagotuj. Gotuj 30 minut. Odcedź i zmiel w maszynce do mięsa przez sitko o drobnych oczkach.
Rozdrobnij rodzynki. Namocz wraz ze skórką pomarańczową w wodzie z dodatkiem rumu. rozdrobnij. Po namoczeniu odcedź. Posiekaj migdały.
Oddziel białka od żółtek (jajka muszą być w temperaturze pokojowej).
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do niej po jednym żółtku.
Dodaj do masy kaszę mannę, zmielony mak, ziarenka wanilii i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Od razu skrop jabłka sokiem z cytryny. Odciśnij miąższ z nadmiaru soku.
Wmieszaj w masę jabłka i bakalie (rodzynki, skórkę pomarańczową, migdały).
Ubija białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie (szpatułą) wmieszaj ją do masy.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x23 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut – do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) pokruszoną czekoladę i masło. Wymieszaj na jednolitą polewę. Odstaw do przestudzenia. Gdy polewa zacznie tężeć, rozprowadź ją na makowcu. Udekoruj według uznania.