Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszną szarlotkę w zupełnie innym wydaniu. Waniliowo – czekoladowa szarlotka bez pieczenia i z bita śmietaną. Wspaniały dodatek do jesiennej kawy. Szarlotka jest bardzo łatwa do zrobienia i nie musicie włączać piekarnika aby móc się nią rozkoszować. Tanie, ale pyszne sezonowe ciasto.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37393
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 52
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 129
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 116
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37393
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 52
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 129
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 116
Składniki
Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Przygotowane w ten sposób jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie przełożyć je do garnka i dusić na małym grzaniu z dodatkiem soku cytryny, cukrem, cynamonem i 400 ml wody. Kiedy cukier się rozpuści, jabłka zdjąć z grzania i podzielić na dwie równe części.
Do jednej z nich dodać budyń waniliowy, rozpuszczony w 100 ml zimnej wody, a do drugiej budyń czekoladowy również rozpuszczony w 100 ml zimnej wody i dobrze wymieszać. Każdą z przygotowanych porcji jabłek ponownie zagotować do zgęstnienia.
Tortownicę, moja o wymiarach 24 cm x 24 cm, wyłożyć namoczonymi w kawie herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć masę jabłkowo – waniliową. Jabłka dobrze wyrównać i wyłożyć na niej warstwę herbatników, namoczonych w kawie. Na herbatnikach wyłożyć masę jabłkowo – czekoladową, wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Tortownicę z szarlotka wstawić do lodówki do wystygnięcia i stężenia.
Na koniec ubić śmietankę i ułożyć ja na wystudzonej szarlotce. Całość można posypać kakao. Szarlotkę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Smacznego!