Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z moich ulubionych deserów jest tiramisu. Lubię go próbować w różnych miejscach, bo mimo, że składa się z kilku prostych składników zawsze delikatnie różni się w smaku. Rok temu w jednej krakowskiej restauracji spróbowałam dyniowego tiramisu o pięknym pomarańczowym kolorze. Postanowiłam odtworzyć ten smak, bo bardzo zasmakowało mi połączenie dyni z tradycyjnym włoskim deserem.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 339
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1405
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 339
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1405
Składniki
Dynie pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 180 stopni przez godzinę, następnie usunąć pestki, obrać ze skórki i zmiksować na aksamitną masę w blenderze
W misce ubić śmietanę kremówkę, cukier puder wraz mascarpone na puszystą masę (wszystkie składniki muszą być schłodzone) Dodać puree z dyni oraz cynamon i wymieszać na niskich obrotach aż wszystkie składniki się połączą
Zaparzyć mocną kawę i posłodzić do smaku, można dodać Amaretto Biszkopty moczyć w kawie i układać na dnie pucharków, przykryć kremem i tak układać warstwami, kończąc masą kremową Wierzch posypać kakao Włożyć do lodówki na minimum 3-4 godziny aby deser się schłodził Podawać schłodzone