Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z moich ulubionych deserów jest tiramisu. Lubię go próbować w różnych miejscach, bo mimo, że składa się z kilku prostych składników zawsze delikatnie różni się w smaku. Rok temu w jednej krakowskiej restauracji spróbowałam dyniowego tiramisu o pięknym pomarańczowym kolorze. Postanowiłam odtworzyć ten smak, bo bardzo zasmakowało mi połączenie dyni z tradycyjnym włoskim deserem.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 2939
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6524
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 2939
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6524
Składniki
Dynie pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 180 stopni przez godzinę, następnie usunąć pestki, obrać ze skórki i zmiksować na aksamitną masę w blenderze
W misce ubić śmietanę kremówkę, cukier puder wraz mascarpone na puszystą masę (wszystkie składniki muszą być schłodzone) Dodać puree z dyni oraz cynamon i wymieszać na niskich obrotach aż wszystkie składniki się połączą
Zaparzyć mocną kawę i posłodzić do smaku, można dodać Amaretto Biszkopty moczyć w kawie i układać na dnie pucharków, przykryć kremem i tak układać warstwami, kończąc masą kremową Wierzch posypać kakao Włożyć do lodówki na minimum 3-4 godziny aby deser się schłodził Podawać schłodzone