Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowe ciasteczka z nutką pomarańczy, cynamonu i kardamonu to pyszne połączenie. Ciasteczka wybornie smakują i bardzo szybko znikają ze stołu.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 31
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 31
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Składniki
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać puree z dyni, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na 12 części, usunąć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką lub foremką w kształcie koła wyciąć krążki, na każdy ułożyć cząstkę jabłka.
Złożyć na pół i docisnąć kąciki ciasta.
Cukier kryształ wymieszać z cynamonem i szczyptą mielonego kardamonu.
Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posypką z cukru i cynamonu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12- 15 minut. Ciasteczka można posypać gotową przyprawą do szarlotki.