Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dyniowy keks"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 272
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1195
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 119
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 272
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1195
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 119
Składniki
Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na 5-10 min, a następnie osącz. Orzechy drobno posiekaj. Do miski przesiej mąkę, wsyp sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao, cynamon oraz gałkę, wymieszaj.
Do miski wbij jajka, wsyp cukier, utrzyj mikserem. Następnie dodaj olej, wodę oraz purée z dyni, całość zmiksuj. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypuj suche . Na koniec dodaj rodzynki oraz orzechy, krótko zmiksuj.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 60-70 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka.
Rada: Aby otrzymać purée z dyni, warzywo pokrój w paski lub kostkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygnie, zmiksuj blenderem na gładki mus.
100 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie