Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Efektowny tort w paski z truskawkami"
Polecam.
Odsłon: 89
Szybka i smaczna
Odsłon: 13635
Polecam.
Odsłon: 89
Szybka i smaczna
Odsłon: 13635
Składniki
Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując oba cukry. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Wystudź.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, wsyp cukier, utrzyj mikserem. Następnie dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Masę podziel na dwie części. Do jednej wlej połowę wystudzonej żelatyny i zmiksuj, by nie było grudek.
10 dag truskawek zmiksuj na gładki mus i wymieszaj z dżemem. Biszkopt pokrój wzdłuż na 5 równych pasków. Każdy pasek posmaruj dżemem a następnie kremem. Pierwszy pasek ciasta zwiń w roladę i ustaw go na środku tortownicy. Kolejne paski zawijaj wokół ustawionej roladki, aż powstanie ślimak. Zaczynaj tam, gdzie skończył się poprzedni pasek.
Nałóż obręcz na tortownicę i wstaw do lodówki na min. 1 godz. Do drugiej części kremu dodaj pozostałą żelatynę, wymieszaj. Kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj truskawkami.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie