Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eklery to wykwintny przysmak z parzonego ciasta, który znakomicie sprawdza się na szwedzkim stole podczas imprez tanecznych. Do takiej słodkiej przekąski nie trzeba serwować sztućców, a nawet talerzyków.
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 286
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 422
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 286
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 422
Składniki
Przygotuj krem. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z użyciem jedynie 750 ml mleka i z dodatkiem cukru waniliowego. Ostudź. Masło utrzyj mikserem z resztą cukru. Stopniowo dodawaj do niego budyń, nie przerywając miksowania. Miksuj, aż uzyskasz jednolity krem. Wstaw go do lodówki.
Przygotuj ciasto. Podgrzej w garnku wodę. Dodaj do niej masło i łyżeczkę cukru. Zagotuj. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, dodaj do wody mąkę i wymieszaj energicznie na gładką masę. Podgrzewaj ją tak długo, aż powstanie gładkie ciasto, z łatwością odchodzące od brzegów garnka. Wówczas przełóż je do miski i poczekaj aż nieco wystygnie. Ciepłe jeszcze ciasto zmiksuj z jajkami i proszkiem do pieczenia.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Wyłóż blachę piekarnika papierem. Wyciskaj na nią podłużne paski ciasta (o długości około 8 cm), zachowując pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odstępy. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut – na złocisty kolor. Przestudź
Przekrój eklery wzdłuż na pół i przełóż kremem. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem i masłem. Gdy nieco wystygnie, polej nią eklery i odstaw w chłodne miejsce. Podawaj, gdy polewa czekoladowa stężeje.